woensdag 8 februari 2012
schuim op de mest
De laatste tijd zie ik bij meerdere bedrijven schuim op de roosters,het lijkt net of
ze de mest opgeklopt hebben zoals je met slagroom doet.
Schuim ontstaat door vergisting, onderinvloed van bacterien.
Dit gebeurd alleen wanneer er voldoende voeding aanwezig is
en de mest zuur is.
Zure mest krijg je door een te veel aan energie in de pens van de koe.
Dus minder bestendig zetmeel (mais,aardappel, brok) voeren.
Zorgen voor een goede penswerking.
Verder moet de mest tegenwoordig langer worden opgeslagen dus
staat deze ook langer stil.
Enkele oplossingen uit de praktijk zijn meer stro in het rantsoen in ieder geval
bevordering van de werking pens. Raskeuze van de mais.Olie of dreft over de mest vernevelen. En dan geen dieselolie, dat stinkt als een gek en is niet best voor de mest. Tevens niet goed voor het milieu.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten