donderdag 1 april 2010

Hoe maakt een inseminator het verschil?

Op het gebied van vakmanschap van de inseminator gaat er veel veranderen.
Op de boer wordt er steeds meer van ons gevraagd en verwacht. Denk maar eens aan tocht- en drachtcontrole en het opvoelen van de eierstokken. En natuurlijk de vakinhoudelijke adviezen en het informeren van de veehouders.


De bedrijven worden steeds groter dus meer koeien. Arbeid moet steeds beter benut worden,koeien tochtig zien krijgt minder aandacht. Hulpmiddelen zoals stappentellers en activiteitsmeters worden belangrijke technische produkten. Zo is er op dit moment een bolis die men in de koe zet en haar hele carriere in het lichaam blijft. Deze bolis meet allerlei waarden die voor een veehouder van belang zijn. Denk aan tocht,dracht(hormonen) en temperatuur.


Je kunt onze taak verdelen in vier verschillende.


Techniek,dit gaat vooral over vakkennis en vaardigheden. Ons gevoel met de dieren waar we mee omgaan en de ontwikkelingen op een boerenbedrijf.
Markt en klant,bij de veehouder moet je ogen en oren open hebben. Vooral meedenken en belangstelling tonen. Afspraken nakomen en mogelijkheden bespreken.
Economisch,een meerwaarde zijn voor de klant. Hiermee bedoel ik er naar te  streven meer vakkennis en ervaring te hebben dan een veearts of een DHZ-er.
Kostendekkend en efficient werken.
Teamwerk,een goede taakverdeling binnen ons team. Zelf verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van mijzelf en het team waarin ik werk.


Kortom in de toekomst bepaalt de klant wat we doen, bijvoorbeeld elke dag bezoeken op een vast tijdstip. Dit laatste doen we trouwens al bij een aantal grote klanten. Er zal meer aandacht zijn voor de toegevoegde waarde van de inseminator. Ik zal meer een specialist worden,een profi die veel kennis en kunde heeft op het gebied van vruchtbaarheid bij rundvee. De boer moet blij zijn wanneer ik het erf op draai.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Tonnie,

Altijd als ik een foto van een robot zie probeer ik te herkennen waar die is genomen, maar hier ben ik nog nooit geweest. Die luchtketel op de robotruimte kan ik niet plaatsen. Kennelijk was er een extra buffer van perslucht nodig. In die stal zit zo te zien ook (nog) geen mestschuif.

Ook ik herken wel dat de klant steeds meer vraagt er verwacht, maar op een gegeven moment houdt mijn kennis ook op en moet ik doorverwijzen. Als monteur is technische kennis hoofdzaak, maar daarnaast moet je ook kennis hebben van de melkveehouderij.

Ook wij hebben activiteitsmeting in het programma en daar zijn er de laatste jaren wel een aantal van verkocht. Ook met die apparatuur zijn tochtige koeien niet altijd te detecteren, of om wat voor reden dan ook worden ze niet tochtig.

Ik zie ook wel dat de taak van de inseminator niet meer alleen insemineren is. Taken als tocht- en drachtcontrole zijn er bij gekomen en dat maakt het voor jullie ook afwisselender. Het zijn wel taken die jullie overnemen van de veearts. Ik kom ook bij klanten die zelf drachtcontrole doen en ik zag laatst een advertentie waarin een scanner wordt aangeboden. Onmisbaar stond er bij, maar daar moet je volgens mij wel mee om weten te gaan.

Het is wel zo hoe meer je weet hoe meer er van je gevraagd wordt en des te langer ben je overal bezig. Een klant weet na verloop van tijd wel wie de ervaren mensen zijn en dan weten ze je wel te vinden.

Groeten, Henk

Tonnie Welling inseminator CRV zei

Het werken met een scanapparaat vergt veel ervaring.Om het er zomaar even bij te doen is niet verstandig.Het lijkt me dan voor een veehouder niet slim om zelf een scanner te kopen.De ervaring die wij hebben is niet te koop.Behalve wanneer hij ons belt voor een afspraak.

Anoniem zei

Hallo Tonnie,

Dat doet me denken aan de rundvee relatiedagen in Hardenberg een paar jaar geleden. Op de stand van CRV (toen nog CR Delta) stond een kunstkoe die je mocht scannen. Om het net echt te laten lijken moest je een handschoen aan en dan met je hand in een gat achterin die koe. Zonder enige ervaring had ik het kalfje zo gevonden...

Die advertentie was volgens mij van Schippers te Bladel.

Groeten, Henk

Roxanne zei

Beste Tonnie, ik heb een vraag.
Het zit zo, ik moet voor school een werkstuk maken over de inseminator. Nu is het zo dat ik al heel veel info heb,en ook wel wat foto,s van het spermavat, en rietjes enz.
Maar ik heb nog geen foto,s van het insemineren zelf, en over drachtigheidscontrole ook niet.
Nu was het eigenlijk de bedoeling dat ik op zoek zou gaan, en vragen of ik met een inseminator mee mocht zodat ik foto,s kon maken.
Maar eergisteren, heb ik mijn beide benen gebroken na een val van een hoge trap.
Nu mag ik voorlopig niet lopen,en zit in een rolstoel.
Maar mijn werkstuk moet over 2 weken al klaar zijn. Vrienden en kennissen zijn op vakantie, en kunnen mij dus niet helpen.
Ziet u kans om foto,s te maken? Of kent u iemand anders die mij daarmee kan helpen?
Want ik mag ook geen foto,s van het internet downloaden van school.
Ik hoop dat u mijn probleem begrijpt,en mij kunt helpen.
Ik ben ook te bereiken via het mailadres : teusvanherk@hotmail.com
Die kan ook op het MSN gebruikt worden.

met vriendelijke groet, Roxanne van Herk

Tonnie Welling inseminator CRV zei

Hoi Roxanne
op het moment zit ik op een camping in de Ardenne. Wanneer ik thuis ben wil ik je graag verder helpen.
Stuur maar even je adres.

groet van Tonnie tussen de Belgische Blauwe.