maandag 22 november 2010

Kirsten gaat mee de boer op.


Laatst heb ik Kirsten Swienink  mee gehad op een werkdag van een inseminator. Ze mocht mee, onder voorwaarde dat ze een verslag zou tikken voor op deze site. Nou, dat was helemaal goed.
Mee de boer op is een goede manier om de verschillende afdelingen beter te leren kennen en te begrijpen wat de mensen doen binnen CRV. In dit geval afdeling ICT en KI. Ik heb het dan ook graag gedaan.


29 oktober 2010 om 7.00 uur heb ik afgesproken bij Tonnie Welling in Wehl.

Tonnie is deze morgen al om 5.00 uur opgestaan om de routes te verdelen voor zijn mede inseminatoren. Hij doet dit met Prik daar kan hij de routes voor de diverse mensen plannen. Door afwezigheid van één van de inseminatoren is er een inseminator die vanmorgen een wat ongunstige rit heeft. Hij moet een behoorlijk end van zijn normale route afwijken om een veehouder te kunnen bedienen. Voordat wij even na zevenen in de auto stappen kijkt Tonnie nog even of iedereen zijn of haar route heeft opgehaald. Als dit het geval is stappen wij in de auto op weg naar ons eerste adres. Aangekomen bij de veehouder trekken we een paar laarzen en jassen aan die aanwezig zijn op het bedrijf. De kaarten van de koeien die geïnsemineerd moeten worden liggen al klaar. Tonnie pakt uit het vat met stikstof, dat achter in zijn auto staat, het juiste rietje en ontdooit dit in water met een temperatuur van  37°C. Vervolgens gaat het rietje in de pipet en deze wordt op het lichaam bewaard. Daarna lopen we de stal in om opzoek te gaan naar de koeien die geïnsemineerd moeten worden. De meeste boeren hebben de dames waar het omgaat al in een aparte stal of apart deel van de stal neergezet dus is het niet lang zoeken. Bij sommige bedrijven hebben we gezellig nog een praatje gemaakt met de boer, deze was natuurlijk benieuwd wat ik kwam doen en natuurlijk werd er even gesproken over de laatste wedstrijd van de Superboeren. Bij andere hebben we de boer niet eens gezien. Dan worden de koeien geïnsemineerd en vertrekken we weer.

Op een van de bedrijven hoeft vandaag niet geïnsemineerd te worden maar alleen gescand. Tonnie moet een 10 tal koeien scannen (echoën) om te kijken of ze drachtig zijn. Op het scan apparaat kun je zien of er een embryo aanwezig is en, door de schaal verdeling op de display, ook bepalen hoe groot het ongeveer is.
Na onze eerste ronde gaan we naar het depot in Varsseveld waar Tonnie de 2deen ronde voor hem en zijn collega’s gaat inplannen. Voordat we uit de auto stappen registreert hij nog even de kilometer standen in de PDA. Hij geeft aan dat hij het jammer vindt dat je het depot niet meer als adres kan toevoegen in de PDA. Als we binnen zijn worden wederom de gegevens opgehaald in Prik en worden de routes voor die middag gepland. In de tussen tijd komen een aantal andere inseminatoren ook binnen om hun voorraad sperma aan te vullen of sperma van aparte stier op te halen.
Ook kan hij in Kivop een overzicht ophalen van te scannen adressen. Dit wordt in de vorm van een soort kalender weergegeven. Tonnie geeft aan dat hij het erg vervelend vindt dat alle districten worden weergegeven in het overzicht, hij kan wel sorteren op district, maar niet allen zijn district zichtbaar maken, wat nog wel eens tot verwarring kan leiden doordat hij bijvoorbeeld bij een verkeerd district zit te kijken. Hij zou het erg handig vinden dat hij zijn district kan selecteren en dat ook alleen die gegevens worden opgehaald.
Wanneer alles gereed is voor de 2de ronde gaan we weer op weg om de laatste paar adressen van die dag langs te gaan. Voordat we naar huis rijden moeten we echter eerst nog even een ommetje maken naar Angerlo om het token af te geven bij August Blom, die morgen moet gaan plannen. Dit wordt door Tonnie toch wel als vervelend ervaren, dat ze met zijn tweeën maar 1 token hebben en dit iedere keer bij elkaar moeten afgeven, het betekend toch weer extra kilometers, zeker als het niet echt op de route ligt. Het zou best fijn zijn wanneer dit niet meer nodig is.
Ik vond het een leerzame en leuke ervaring om met Tonnie op stap te zijn geweest. Bij deze wil ik hem dan ook nogmaals bedanken voor de interessante dag.                                  
                                                                                                                Kirsten






Voor mij was het ook interessant, zo weet je ook wat de mensen in Arnhem doen en bezig houdt. En wie weet nodigen ze ons uit om een kijkje bij hun afdeling te nemen.



1 opmerking:

henk zei

Leuk om te lezen waar iemand van een andere afdeling op let als ze met een inseminator mee gaat .
Valt mij op dat ze niks schrijft over stiergebruik/fokkerij ,aantal km. en koeien ,tijdsdruk en koffie drinken op het depot bijv.